18. srpna 2013

Celozrnné bulky (výtečné na robi burger)

Občas mé srdce (a hlavně přítelovo) zatouží si udělat robi burger. Moc ráda si ho dávám ve Vegalite. A moc ráda si ho dělám i doma. Ale kupované bulky nejsou moc dobré a je problém sehnat nějaké vegan (a zároveň aspoň trochu zdravé). Tak si vždy peču svoje a zkouším to z různých mouk.

Aktuálně se mi povedly tyto celozrnné. Jsou napůl z hladké obyčejné mouky a napůl z celozrnné. Jsou podle tohoto receptu z blogu Kurryleaves. Konečně jsem objevila bulky, které jsou krásně nadýchané, vydrží mi měkké déle než den, jsou relativně zdravé a moc dobře chutnají. Navíc se mi povedla udělat křupavá kůrka, takže burger byl pak výtečný.

Na bulky (asi 4 - 5 ks standardní velikosti) potřebujete:


  • pšeničná či špaldová mouka hladká 1,5 hrnku
  • celozrnná žitná mouka 1,5 hrnku
  • 1/2 lžičky jedlé sody 
  • 1,5 lžíce sušeného droždí
  • lžička soli
  • lžička třtinového cukru
  • teplá voda (asi 1,3 hrnku)
  • 3 lžíce oleje (slunečnicový)

Smíchejte suché ingredience, přidejte olej a postupně lijte vodu. Množství je orientační, záleží na savosti vaší mouky. Měli byste vytvořit vláčné tuhé těsto, ale bude lepit trochu víc než těsto na chléb. Promíchejte důkladně aspoň 10 minut a nechte hodinu kynout. Poté těsto vyklopte a na pomoučeném válu (či pracovní desce jako já :)) těsto znovu prohněťte. Vznikne krásně hladké těsto, které již tolik nelepí. Ve fázi hnětení na vále můžete přidat do těsta semínka nebo pšeničné klíčky jako já (posyp na bulce). Těsto nechte odpočinou min. další hodinu a poté z něj vytvořte bulky, které položte na plech. Nechte ještě aspoň minut kynout na plechu a poté pečte nejdříve na 200 stupňů asi 5 minut a poté snižte na 170 a pečte dalších 15 minut. Pokud jste udělali bulky větší než je obvyklé, pečte je déle a vytáhněte je, jakmile začnou hnědnout.
Robi burger pak dělám tak, že si osmahnu namarinované robi, šupnu ho do bulky, kterou namažu hořčicí, a přidám salát, rajče a okurek. <3 
Množství není zcela identické s původním receptem, zejména vody jsem dala méně. Můžete tedy zkusit jak moji verzi, tak verzi z blogu Kurryleaves a uvidíte, co se vám více osvědčí. 



7 komentářů:

  1. Ten recept se mi líbí :) Zdravé, málo surovin a tak krásné :) Píšu si to na seznam věcí, co bych ráda zkusila upéct/uvařit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta bulka musí být chutna. Líbí se me to. Pozdravy z Polsky.
    Ps. I'm really sorry for my mistakes but I've already started to learn Czech. And your blog helps me in it! :)

    OdpovědětVymazat
  3. To zní velmi jednoduše! Já jsem si vždycky představovala pečení chleba nebo housek jako něco komplikovaného.
    Btw. jsem zděšená z toho, v kolika pekárnách se používají neveganské výrobky...

    OdpovědětVymazat
  4. Tak nevim, kde soudruzi z NDR udělali chybu. Nejdřív mi nevykynulo těsto. Tak jsem ho hodila na ten vál, že ho prohnětu s přáškem do pečiva, ale celé to těsto se mi nalepilo na ruce jako rukavice :-) Musela jsem tam přisypat minimálně další hrnek a půl mouky, aby se to ode mě odlepilo. Dala jsem to péct, ale výsledek jsou takový tvrdíci. Asi jsem měla prošlé droždí, tak pozor na to :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadají moc dobře, ja je zkoušela taky, ale bohužel mi nevykynulo těsto. Tím ale nechci říct, že je to špatný recept. Spíš jsem špatná pekařka. Já raději zůstanu u osvědčené klasiky. Tedy zajít ráno do oblíbené pekárny https://www.vasepekarna.cz a koupit si tam něco od profíků. Ale určitě vyzkouším nějaký jiný recept.

    OdpovědětVymazat